Ord, uttrykk og fakter

Fra RR-wiki
Gå til: navigasjon, søk

Under følger en liste over diverse ord, uttrykk og fakter som er en del av intern-sjargongen i Radioresepsjonen. De har også en del Forbudte ord og uttrykk.

Innhold

[rediger] Fakter

Også kalt gimmick av Steinar[1].

[rediger] Allahu Akbar

Steinar ble i sendingen 28. november 2011 imponert over hvordan hovedpersonen i serien Homeland sa «Allahu Akbar». Siden dette ligner på frasen «à la», har de begynt å si «Allahu Akbar» etter noen sier «à la».

[rediger] All Night Long

Steinar kom på en regel som gikk ut på at Tore og Bjarte må kore Steinar om han spontant bryter ut og synger strofen All Night Long fra Lionel Richies sang med samme navn[2]. Det ble samtidig oppfordret til at alle som hører på Radioresepsjonen skal være med på koringen. Hestefjeset Lionel Richie[3] ble etterhvert utnevnt til Radioresepsjonens høye beskytter.

[rediger] Bernhoft-gjentagelser

Etter at Jarle Bernhoft kom med sin hit «Come on talk to me», gjentar de enkelte fraser på samme måte som han gjør i sangen, nemlig å gjenta slutten av ordet eller korte ord fire ganger i to ulike toner. Slo ordentlig an i starten av episoden den 13. september 2012, da Bjarte gjorde det om ordet «kronikk».

[rediger] Hello, hello, hello hello hello

Tore fant på en ny catchphrase til Resepsjonistene som han også gjerne kunne tenke seg å bli møtt med på byen.[4]

[rediger] Knipsing

Radioresepsjonen anser seg selv som det programmet som innførte klapping til P3. Fordi det hadde gått inflasjon i bruk av klapping i diverse radio- og TV-programmer, bestemte Radioresepsjonen seg for å forby klapping. De innførte derfor radioresepsjonens kvalitetsstempel, dette ble en noe kjedelig og etter forslag fra en lytter innførte de snookerklapping, nemlig det å knipse.

[rediger] La meg være ung (ye ye ye ye ye)

Steinar lanserte dette alternativet til All night long i åpningen av sendingen 09. juli 2007. Bjarte og Tore var i utgangspunktet skeptisk, men ble senere ivrig med.

[rediger] Party on Wayne! Party on Garth! Schwing!

Denne frasen er en referanse til filmene Wayne's World, og er ofte brukt som en overgang mellom temaer. Hver resepsjonist sier sin del av sitatet, men Bjarte sier oftest «Schwing». En av de lengst levende faktene de har hatt.

[rediger] Teasing av Sexy

Steinar pleier å fortelle hvilket program som etterfølger Radioresepsjonen på P3. I perioden 2009-2012 var dette musikkprogrammet Sexy med Totto Mjelde og Tarjei Strøm. Da Steinar teaset Sexy pleide han alltid å si med karikert bergensdialekt: "Etter oss kommer Sexy direkte fra Bergen med Totto og Tarjei" etterfulgt av Tore og Bjarte som ropte "hei Totto" og "hei Tarjei", også det med lys, tilgjort bergensdialekt.

[rediger] Repetisjoner

Det å repetere hva andre sier er en gjenganger innad blant resepsjonistene.

[rediger] Postkasse

Gjentagelsen av ordet postkasse (fortrinnsvis i spalten Radioresepsjonens postkasse) kommer av at Tores jingel til postkassen satt til sangen You Win Again av Bee Gees repeterer ordet tre ganger[5] og dette ble fort en av kjennetegnene for programmet. Dersom det er publikum tilstede når de sier det, skal publikum si det som en fjerde gang etter resepsjonistene. Som en avstikker av dette repeterer Tore og Bjarte ordet post også. Dette har vært til Steinars fortvilelse, særlig på liveshowet på Rockefeller, da publikum repeterte ordet ganske ofte. Noen ganger dropper Steinar ordet postkasse og bruker heller begrep som «Radioresepsjonens spalte for spørsmål» eller «kassa, type post» noe som likevel resulterer i gjentagelse. Noen ganger har Steinar selv vært med å repetere ordet post [6][7][8][9][10] og andre ord med post i seg. [11][12][13][14]

[rediger] Supertirsdag!

Se artikkelen: Supertirsdag.

[rediger] Himmelblå-Roy, Himmelblå-Roy, Himmelblå-Roy-Roy-Roy

Himmelblå-Roy er ansett av resepsjonistene som en svært vellykket karakter og de fant derfor på dette jublet[15]. Starter gjerne med at serien Himmelblå blir omtalt i en eller annen sammenheng, hvorpå en av resepsjonistene starter rolig med "Himmelblå-Roy" og de andre hiver seg på.

[rediger] Forum

Når en sier forum henger resten seg på og sier ordet mange ganger etter hverandre med økende tempo og styrke (for det liker Bjarte og Tore)[16]. Begynte den dagen forumet hadde kommet på nettsidene, den 17. mars 2009.

[rediger] Madaaaaaana

Oppstod i perioden da Madonna var listet med hiten "4 minutes". Trenden hadde sitt utspring i måten Justin Timberlake uttaler "madonna", eller "Madaaaaana", og fikk godt rotfeste hos Steinar og Bjarte. Denne trenden nektet derimot Tore å være en del av, grunnet sine framtidige jobbmuligheter hos Nycomed Pharma og fordi han er tilstede for å underholde den øvre middelklasse[17]. Likevel har Tore uttalt navnet på Munchs maleri Madonna på denne måten.[18]

[rediger] Det koster 3, koster 3 kroner/time to, time to

Når Steinar skal si hvor mye det koster å sende SMS inn til programmet, repeterer han det ofte to ganger på denne måten[19] det samme gjør han også når han referer til time to av programmet[20], repetisjoner er noe nytt innen media[21].

[rediger] Annen repetisjon

Dersom en resepsjonist repeterer en annens utsagn, er det bare en bekreftelse[1] og må ikke nødvendigvis lede opp til at siste resepsjonist gjør det samme (selv om dette ofte skjer). Steinar prøver å unngå å legge til flere gimmicks som består av repetisjon, selv om det med repetisjoner er noe nytt som er kommet innen media[21].

Tore begynte i vårsesongen 2012 å gjenta punchlines og hovedessensen (oftest siste del av siste setning) i det han skal fortelle to ganger, i Vitsespalten gjør han dette for å gi folk den tiden de trenger til å forstå vitsen.[22]

[rediger] Sangavslutninger

[rediger] Mooooooon landinnnnnnnng

Steinar mente at låten Moon Landing av Sivert Høyem var noe under pari, og uttrykte dette ved å avslutte låten med et siste Mooooon landinnnnnnng, som Høyem selv hadde utelatt.

[rediger] Heisann, sveisann på deisann. Heisann, sveisann på deiiii...

Resepsjonistene mente at låten Hull i himmelen av John Olav Nilsen & Gjengen like gjerne kunne ha hatt refrengteksten Heisann, sveisann på deisann. Heisann, sveisann på deiii..., og sang gjerne dette oppå låten i det den fadet ut.

[rediger] Tic toc, goes the clock again, beating in my head like a big drum

Samme konsept som All night long og La meg være ung[23]. Steinar tok det opp til vurdering om det skulle bli en tradisjon å gjøre det hver dag kl. 11.15, siden Tore sa han skulle gjøre det da i en episode[16].

[rediger] Vignettherming

Med den nye vignettpakken som kom høsten 2011, har resepsjonistene også begynt å herme etter dem. Ved å si «tre-tre-tre-tre» osv.

[rediger] Ord og uttrykk

[rediger] Arfan Bhatti opp av dage

«Arfan Bhatti opp av dage» er en messe som de fant på første gang i sendingen 28. august 2012. Grunnen var at Bjarte kunne se ut som Arfan Bhatti med sitt skjegg.

[rediger] Baklager

Se #Vokalbytte.

[rediger] C og H til K

I høstsesongen 2011 begynte Tore å uttale C-er og H-er som K.[24] Eksempelvis inkest[25], bb-kee, fa-kee-book.[26] Det at Steinar blir sur når folk sier ting som dette er en del av showet, og ikke nødvendigvis fordi han har noe i mot det.[27]

[rediger] Canada

Tore kom en gang i skade for å si at Bruce Springsteen kom fra Canada.[28] I en lengre periode etterpå moret de andre resepsjonistene seg med å enten spørre Tore hvor diverse artister kom i fra, eller rett og slett ved å utrodusere låter med å fortelle at artisten var fra Canada.

[rediger] Cardigan

Cardigan ble et uttrykk for at man prater for langt unna mikrofonen.[29]

[rediger] Du må ikke gjøre det

[Trenger referanse]

[rediger] -e

Noen ganger avslutter de ord som slutter på «e» med dobbelt e. Sånn som «huge-e».[30][31] Det hender seg og de avslutter andre ord som ikke ender med «e» på samme måte: «rain-e»[32], «figure of speech-ee»[33].

[rediger] Er vi et sånt program?

Resepsjonistene stiller seg spørsmålet når de tar for seg eksentriske, underbukserelaterte eller gammeldagse temaer, eller ting som de ikke tror vil passe P3s målgruppe.

[rediger] Everybody in the House C'mon And Let Me Hear You Say Ho

Steinar synger noen ganger en frase fra slutten av N-Trances Stayin' Alive.

[rediger] Excited glad og Skip ohoi

Gledesuttrykk RR-gutta har stjålet fra video-podcasten til Tonje Damli Aaberge (2006). [34]

[rediger] Greker, greker

Uttrykk som dukket opp i en av Steinars freestylerapper[35] og som senere ble populært både i studio og blant RRs lyttere.

[rediger] Ha en fisefin dag

Bjarte brukte å snike inn denne lykkeønskningen på slutten av sendingen og noen enkeltstikk tidlig i Radioresepsjonens historie. Steinar likte ikke dette, og reagerte konsekvent negativt på innsnikingen.

[rediger] Heeey!

Et utrop som blir benyttet når noen sier noe som er over streken, eller aller helst under beltestedet.

[rediger] Hever/senker/ødelegger humoren i programmet

Radioresepsjonen har alltid vært opptatt av å være et lettbeint underholdningsprogram. Når en resepsjonist eller eventuelt en lytter kommer med bidrag som bygger opp under dette, eller undergraver lettbeintheten, blir det ofte kommentert at man hever, senker eller ødelegger humoren i programmet.

[rediger] Holy Maloney

Det startet med at Tore sang Holy Maloney, holy maloney oppå utfadingen av Røyksopps Only this moment. Tore forklarte at han savnet begrepet Holy Maloney. Resepsjonistene bestemte seg da for å bruke uttrykket, delvis for å se om begrepet kunne få fotfeste blant norges befolkning.[36]

[rediger] Hommør

Et av de få ordene som har konsonantbytte – ordspill på ordet honnør.

[rediger] Idioter!

Når Resepsjonistene kommer med feilaktige fakta-opplysninger, får de som regel høre det i form av krasse tilbakemeldinger pr. SMS. Dersom meldingen inneholder ord som «idioter», «tosker» og liknende, leses de ofte opp som irriterte utrop på vegne av den aktuelle lytteren.

[rediger] Ingen skade skjedd ingen skjede skadd

Et gammelt vitsebegrep som ofte går igjen. Noen gang erstatter de ordet «skade» med «skjede» midt i setninger.[37] Har ledet til begreper som «det kan jo ikke skjede det».[38]

[rediger] I talk Thai. I talk Thai very well

En frase fra filmen Meet the Parents.[39]

[rediger] Ikke snakk om streiken

I 2006 var det streik i NRK noe de fikk beskjed om å ikke prate om på radioen.

[rediger] Jeg stopper deg der

Steinar brukte tidligere dette ofte til å avbryte de andre resepsjonistene. Dels som en slags hersketeknikk og dels for å avslutte avsporede diskusjoner. Uttrykket har også noen ganger blitt brukt av de andre resepsjonistene.

[rediger] Jenter

Steinar har for vane å kalle Tore og Bjarte for jenter. Opprinnelig var det en lytter[40] som kalte resepsjonistene (alle) for jenter.[41]

[rediger] Jobber i…

Resepsjonistene pleier enkelte ganger å referere til lytternes epost-leverandør som deres arbeidsplass, dette begynte i vårsesongen 2011. De pleier da å si at vedkommende jobber i GMail, Hotmail eller en sjelden gang i Yahoo, osv. Dette har Steinar begynt å bli lei,[42] men Tore kommer ikke til å stoppe av den grunn.[43]

[rediger] Knikt köden

Se #Vokalbytte.

[rediger] Lamas

Lamas er et begrep fra Rogaland som betyr overarm (der BCG-sprøyten vanligvis settes) eller låret. Et knytneveslag (på østlandsk bønne) mot lamas, brukes som reserveløsning når de ikke kan skyte på slutten av sendingen.[44][45]

[rediger] Løpe pesto

Tore definerte ordet «pesto» som det å løpe baklengs i posten Fleipolini eller faktorama,[46] og har brukt ordet i etterkant.[47]

[rediger] Mansen

«Mansen» er en sammenfatning av begrepet mannemensen – en beskrivelse på om Steinar virker sur i en sending.[48]

[rediger] Nordkjosbotn

Tettsted i Troms der E6 krysser E8 til Tromsø. Begynte som eksempel på typisk stedsnavn i bygdenorge og utviklet seg til eufemisme for vagina.

[rediger] Ooooooh, I applaude you!

Ironisk kommentar som i utgangspunktet kommer som respons til utsagn som er ment for å imponere, men som i Radioresepsjonen gjerne kommer etter litt mer tilfeldige og uinteressante utsagn.

[rediger] PA-PA[49]

Steinar begynte å si PA-PA på en veldig staccato måte da han fortalte at han hadde skiftet dekk på bilen med Erik Sagen for første gang.[Trenger referanse]

[rediger] Premiere på…

Et begrep Tore introduserte i sendingen den 20. mars 2012. Det kan være premiere på handling, tanke, matretter eller andre ting.

[rediger] Proft, proft

Sagt med skarre-R etter noe noen har synes vært morsom/flink, en parodi på Bjarte. Begynte våren 2009.

[rediger] Referansepolitiet

Om noen bruker en for gammel referanse kommer ofte referansepolitiet eller referanse-SWAT-teamet stormende inn i studio, dette begynte høsten 2011. Referansepolitiets funksjon er å frakte deg (og dine referanser) fra P3-studioet til et P1-studio hvor referansene passer målgruppen bedre.[50] Referansepolitiet benytter lasersikter og man kan derfor lett se om de sikter på deg. De har diskutert hvorvidt bruken av referansepoliti som referanse er vanskelig å ta, da ikke alle følger med på Radioresepsjonen og har fått det med seg.[51]

[rediger] Ring legen

Se: #Stopp humoren, jeg må av

[rediger] Rock, ul, yeah

Etter at de har spilt en rockelåt pleier Steinar å si «rock», hvorpå Bjarte uler og Tore sier «yeah» med en mørk stemme. «Rock» kan byttes ut med andre sjanger også[52].

[rediger] Sam Sparro

Steinar og Bjarte synes det er moro å ha en pausering mellom for- og etternavnet i artistens navn[53].

[rediger] Sexxyyyyyyy

Bjarte sa at han elsket Tore, hvorpå Tore svarte at han elsket Bjarte også. Steinar mente det var noe av det pinligste som kunne skje, at to voksne menn sa at de elsket hverandre live på radio. Tore mente at det var pinligere å rope Sexxxyyyyy litt halvhjertet, og dermed var en ny trend skapt.[54]

[rediger] Ska'kke værra mulig

[rediger] -son

Artister eller personer med etternavn som slutter på -son får ofte repetert slutten av navnet sitt av Steinar (Bjarte henger seg på). Eksempelvis: Eric Hutchinson, son, son, son.

[rediger] Skift humor!

I de fleste tilfellene er det Tore som utbryter dette når ting blir for morsomt, evt. Humoren glir ut i feil retning.

[rediger] Stryk det fra protokollen

Om noen av resepsjonistene sier noe de angrer på, ber de av og til om å få det strøket fra protokollen, da de ikke vil ha deres utsagn skriftlig. Siden alle radiosendinger lagres hos Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana kan det hende de henvender seg til dem.

[rediger] Stopp humoren, jeg må av

Ble sagt av Tore i vårsesongen 2010 til Bjarte fordi han var for morsom. Det finnes mange varianter av dette som Tore sier til Bjarte, sånn som: «Nå må du slutte, eller så tisser jeg på meg». Relatert til at Bjart er så morsom at han kan opptre i det intergalaktiske standup-showet.

Dette tok Tore videre til å innebære at han må ringe legen sin fordi det er så morsomt, for ellers så kan han tisse på seg eller lignende fordi det er for gøy (ironisk).

[rediger] -th blir prompelyd med tunga

Når et engelsk ord har -th lyd i seg lager resepsjonistene en prompelyd med tunga. Dette har blitt hyppig brukt når de omtaler fjernsynsprogrammet Mythbusters, og er grunnen til at deres versjon heter Mythhhbusters. Andre ord kan være «Darth Vader».[55]

[rediger] Vokalbytte

Tore kom i skade for å si «baklager»[56] da han skulle beklage at han feilaktig sa at Kim Connely Røgeberg var den eldste han hadde intervjuet. Steinar og Bjarte fanget fort opp forsnakkelsen, og brukte uttrykket aktivt videre utover sendingen. «Baklager» fikk fotfeste, og ble med det et av de første vokalbytte-uttrykkene i Radioresepsjonen. Det faktisk første tilfellet av vokalbytte skjedd den 6. januar 2006 da Bjarte skulle spille av et klipp hvor han spilte på Steinars «nøkne» kropp.[57] «Köde» (uttalt «køde») har nærmest blitt en permanent erstatning for ordet «kode»,[58] spesielt under stavmikser-spalten. Man «knikker» gjerne «køden». Dette kalles for spoonerisme.

[rediger] Erstattede ord og navn

Resepsjonistene har som vane å si enkelte ord eller navn «feil» eller på en annen måte, ofte for humoristisk effekt eller som en referanse til noe.

Originalt Erstattet med
Colosseum Colossalum[59]
Fredrik Saroea Fredrik Samosa eller Fredrik Samurai
Oklahoma Oklahomo[60]
Oslo Spektrum Oslo Spekulum[61]
Ringen Kino Fiseringen Kino[62]
Rockefeller Rock 'n' Rollefeller
Thomas Seltzer Thomas Selters
Ullevål Ullebullevål[63]
Ylvis-brødrene Elvis-brødrene

[rediger] Referanser

 1. a b Sendingen den 12. februar 2009.
 2. Sendingen den 4. januar 2006.
 3. Sendingen den 18. januar 2006.
 4. Sendingen den 24. november 2011.
 5. Sendingen den 29. august 2011.
 6. Sendingen den 26. januar 2006.
 7. Sendingen den 10. april 2008.
 8. Sendingen den 4. april 2011.
 9. Sendingen den 17. januar 2012.
 10. Sendingen den 6. februar 2012.
 11. Sendingen den 10. juni 2008.
 12. Sendingen den 12. januar 2012.
 13. Sendingen den 1. november 2012.
 14. Sendingen den 10. desember 2012.
 15. Sendingen den 11. mars 2009.
 16. a b Sendingen den 17. mars 2009.
 17. Sendingen den 28. mai 2008.
 18. Sendingen den 12. juni 2008.
 19. Sendingen den 18. mars 2009.
 20. Sendingen den 6. september 2011.
 21. a b Sendingen den 12. februar 2008.
 22. Sendingen den 22. mars 2012.
 23. Sendingen den 20. november 2007.
 24. Sendingen den 5. november 2012.
 25. Sendingen den 22. august 2011.
 26. Sendingen den 23. august 2011.
 27. Sendingen den 3. september 2012.
 28. Sendingen den 14. november 2007
 29. Sendingen den 28. november 2011.
 30. Sendingen den 28. juni 2012.
 31. Sendingen den 12. januar 2011.
 32. Sendingen den 6. september 2012.
 33. Sendingen den 4. september 2012.
 34. Utdrag fra podcasten er lagt ved som bonus på slutten av noen RR-podcaster fra høsten 2006. RR 25. september 2006, RR 26. september 2006
 35. Fra Steinars metafreestylerap RR 26. oktober 2006
 36. Sendingen den 26. november 2007
 37. Sendingen den 21. mars 2012.
 38. Sendingen den 23. mai 2012.
 39. Sendingen den 7. mai 2012.
 40. Stian - Elektriker
 41. Sendingen den 25. februar 2008.
 42. Sendingen den 12. mars 2012.
 43. Sendingen den 22. februar 2012.
 44. Sendingen den 15. desember 2011.
 45. Sendingen den 8. februar 2012.
 46. Sendingen den 4. januar 2012.
 47. Sendingen den 6. juni 2012.
 48. Sendingen den 13. juni 2012.
 49. Twitter.com: @ToreSagen
 50. Sendingen den 20. desember 2011.
 51. Sendingen den 15. februar 2012.
 52. Sendingen den 15. april 2009.
 53. Sendingen den 14. mai 2008.
 54. Sendingen den 27. oktober 2007
 55. Sendingen den 6. november 2012.
 56. Sendingen den 20. oktober 2007
 57. Sendingen den 6. januar 2006.
 58. Sendingen den 23. august 2012.
 59. Sendingen den 27. august 2012.
 60. Sendingen den 11. juni 2012.
 61. Sendingen den 20. mars 2012.
 62. Sendingen den 4. juni 2012.
 63. Sendingen den 21. mai 2012.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Verktøy